Vyjadrenie k navrhu trestat zdravotnickych pracovnikov

26.04.2013 Bratislava

Bratislava (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
STANOVISKO POSLANKYNE EVY HORVÁTHOVEJ K POZMEŇUJÚCEMU NÁVRHU poslanca NRSR Jozefa Valockého, k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon, prijatého na zdravotníckom výbore 23. 4. 2013
Poslanci za vládnu stranu SMER predložili 11. 1. 2013 do Národnej rady SR návrh novely zákona, ktorým sa mal meniť a dopĺňať zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov. Dňa 28. januára tento návrh aj pre veľkú vlnu nevôle z radov zdravotníckych pracovníkov stiahli.
Návrh obsahoval 2 podstatné zmeny, z ktorých prvá bola medzičasom veľmi nenápadne pod rúškom „zlepšenia zabezpečenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti pacientom“ vo forme pozmeňovacieho návrhu poslanca Jozefa Valockého k zákonu 578/2004 Z. z. presadená neskôr na 14. schôdzi NRSR. Upravilo sa nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo všeobecnej a špecializovanej nemocnici. Okrem iného sa odníma základné právo odborovej organizácie vyjednávať a súhlasiť s rozvrhnutím pracovného času. Diskriminačne sa oproti iným zamestnancom popiera princíp kolektívneho vyjednávania. Viacerí odborníci navyše avizovali, že súčasný počet zdravotníckych pracovníkov nebude na takéto zmeny postačujúci a do viaczmenných prevádzok nebude mať kto nastúpiť.
Druhá, ešte závažnejšia a kontroverznejšia zmena z pôvodnej novely trojice poslancov SMER-SD sa veľmi podobným spôsobom schválila na zasadnutí zdravotníckeho výboru dňa 23. apríla. Teda tri mesiace po tom, čo bol tento návrh stiahnutý pod tlakom kritiky zdravotníkov, aj slovenských i európskych zdravotníckych organizácií pre jeho charakter kriminalizácie zdravotníckych pracovníkov. Druhý pokus o presadenie tejto ponižujúcej úpravy sa realizuje ako pozmeňujúci návrh poslanca Jozefa Valockého k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon. Neuveriteľné je pritom už samotné znenie definície novej skutkovej podstaty trestného činu, ktorý sa zavádza výlučne kvôli lekárom a zdravotným sestrám, či iným zdravotníckym pracovníkom, za ktorý im hrozí väzenie na 2 roky, s automaticky zvýšenou sadzbou na 2-5 rokov, keďže podmienkou na použitie zvýšenej trestnej sadzby je aj „závažnejší spôsob konania“, za ktoré trestný zákon považuje okrem iného aj spáchanie trestného činu organizovanou skupinou, porušenie dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho zamestnania, postavenia alebo funkcie alebo uloženej mu podľa zákona, či spáchanie činu na viacerých osobách.
Vnímam tento návrh ako výsmech a demonštráciu sily, resp, ako opatrenia na odstavenie opozičného hlasu zdravotníkov v prípade, ak by došlo k totálnemu rozvratu v rezorte, ktorý na hranici kolapsu balansuje. Ideálny zdravotnícky pracovník podľa vládnej strany neprotestuje, nevšíma si, že na oddeleniach, klinikách a ambulanciách chýba materiál, prístroje sú často zastarané. Ideálny lekár má potichu ignorovať to, že často nerobí to najlepšie pre pacienta, keďže na to nie je vybavenie materiálne ani finančné, má potichu trpieť vydieračské správanie poisťovní, ktoré diktujú, ktoré vyšetrenia v akej frekvencii má ordinovať, čo mu preplatí a čo nie, ktoré lieky sú vhodné a preplácané a ktoré nie.
Ak by mal byť tento pozmeňujúci návrh schválený i na májovej schôdzi NRSR, zavedie sa možnosť Ministerstvu zdravotníctva udeľovať pokuty zdravotníkom a na základe udelenia pokuty následne dôjde k odňatiu práva vykonávať zdravotnícke zamestnanie bez súdu na 10 rokov, a to zrušením registrácie. Stavovské komory zdravotníkov budú povinné zrušiť registráciu zdravotníckeho pracovníka, čím MZ SR bude reálne preberať právomoci komôr zdravotníckych pracovníkov ako nezávislých inštitúcií.
Vláda, ktorá ovláda zdravotnícke zariadenia nemôže byť nezávislým arbitrom, ktorý bude udeľovať pokuty až do desaťnásobne vyššej sumy oproti zákonu o hospodárskej mobilizácii a fakticky odnímať právo vykonávať zdravotnícke povolanie zabránením registrácie na 10 rokov bez súdu. Ide o typický konflikt záujmov.
Snahou vlády je obmedziť právo zdravotníckych pracovníkov hromadne vyjadriť nespokojnosť nad stavom zdravotníctva na Slovensku tým, že vyhlási krízovú situáciu a pod hrozbou väzenia bude nútiť lekárov a sestry nastúpiť do práce. V tom prípade však musí priznať a zabezpečiť, že za obmedzenie tohto práva si zdravotnícki pracovníci zaslúžia rovnaké protihodnoty vyvažujúce odňatie tohto práva ako policajti, vojaci či sudcovia.
Pozmeňujúci návrh je taktiež v rozpore s článkom 1 Dohovoru Medzinárodnej organizácie práce o zrušení nútenej práce. Každý člen organizácie sa zaväzuje potláčať a nepoužívať akúkoľvek formu nútenej alebo povinnej práce okrem iného
ako prostriedok politického nátlaku alebo ako trest osobám, ktoré prejavujú ideologickú opozíciu proti zavedenému politickému, sociálnemu alebo hospodárskemu systému,
ako metódu mobilizovania a používania práce na ciele hospodárskeho rozvoja,
ako prostriedok pracovnej disciplíny, ako trest za účasť na štrajkoch.
Nesúhlas s takýmito zmenami už pri prvom pokuse ich presadiť vyjadrila Slovenská lekárska komora, Lekárske odborové združenie aj sesterské odbory a odborový zväz zdravotníctva. Zdravotníkov podporila aj najväčšia organizácia lekárskych odborárov v Európe v liste premiérovi, predsedovi parlamentu a ministerke zdravotníctva, v ktorom odmietla hrozbu pokuty, odňatia licencie či väzenia pre lekárov. Nesúhlasí s tým, aby sa vyhlasoval stav núdze v niektorom z členských štátov únie v čase mieru s tým, že stav núdze nemôže byť dôvodom pre určité opatrenia uložené iba pre zdravotníckych pracovníkov.
Eva Horváthová, poslankyňa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti
Autor: Matus Kollar
 

Vyberte región